Att komma igång

…är inte det lättaste,  att bilda bolag, att välja namn  som ska godkännas och inte minst att få en bankförbindelse, vilket är ett måste för bolagsbildningen…ofta kändes det som ett moment 22. Ingen bank inget bolag, inget bolag inga företagskonton! Vi hade ingen större framgång hos de stora affärsbankerna, någon egentlig förklaring fick vi aldrig, men troligen hängde det samman med att vi inte kunde visa något årsresultat ─  inte så lätt när det är nytt! Men genom vårt försäkringsbolag, Länsförsäkringar, ordnade det sig, vår försäkringskonsult frågade helt enkelt varför tar ni inte oss som bank också….sagt och gjort, allt ordnade sig snabbt och enkelt! Så nu är vi glada att vi valde Länsförsäkringar bank, de har hjälpt och lärt oss mycket, och kontor har vi på samma gata…

Innan vi ens kom så långt som att få iväg alla ansökningshandlingar och skrapa ihop till aktiekapitalet inventerade vi våra kunskaper i att driva ett bolag, resultatet var lite si o så. Trygghetsstiftelsen var dock snabba med att ordna fram en företagskonsult som tog oss genom grunderna med ett flertal sammankomster under vintern och tidig vår, vi diskuterade vilken bolagsform som var lämpligast, vi skrev affärsplan, klargjorde våra konkurrensfördelar, våra nackdelar, svagheter hos konkurrenter, marknadsanalys och liknande….resultatet visade sig vara positivt, så där fanns inga hinder mot etableringen.

Ekonomiskt stöd genom startbidrag kommer vi att få, utan det skulle det vara betydligt svårare, investeringar i datorer och programvara drar snabbt iväg, likväl som annat nödvändigt som telefoner, hyror, försäkringar och en rad andra saker som dyker upp, så startbidraget gör att vi inte behöver skuldsätta bolaget från start, vilket ger en viss trygghet!

När vi ändå talar om ekonomi så har vi definitivt lärt oss att en välskött ekonomi är av avgörande betydelse, inget slarv med skatter, avgifter eller moms tillåts, inte minst för att straffavgifterna snabbt skulle tära på ekonomin. För att inte tappa kontrollen över fakturor och liknande har vi ett nära samarbete med vår revisor och en av oss går dessutom genom ett antal kurser i redovisning och ekonomihantering, om inte annat så ska åtminstone löneutbetalningarna fungera när det blir dags!

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s