Utredning Skrantåsen

Idag jobbar två av oss sista dagen hos vår gamla arbetsgivare, nu börjar allvaret. Och det börjar bra får man ändå lov att säga. Vi rivstartar med en utredning i Lanna, nära Fjugesta. För er som jobbat på Bergslagskontoret, och för alla er andra också, så är Lanna mest känt för att firman vi tar grävmaskiner och bodar från, Hallafors, ligger där.

Det är faktiskt känt för en annan sak också, sina hällkistor. I en halvcirkelform, på olika åskrön, runt en våtmark ligger ett antal hällkistor. Samtliga har låga nummer i fornminnesinventering och har varit kända länge. Flera har grävts ut under tidigt 1900-tal då de riskerat att förstöras vid uppodlingar. Hällkistorna har en något annorluda karaktär än vad åtminstone jag är van vid och ser framför mig. Samtliga verkar ha varit nedgrävda, möjligen med en hög över sig, det är ingen som vet idag, och saknar takhäll. I nedgrävningen har sedan kalkstenshällar placerats i en rektangel med ett golv av kalksten. En av hälkistorna har haft en gavelsten med ett ovalt hål i.

Den ena av dessa fyra hällkistor ligger inom utredningsområdet, RAÄ 3 i Hidinge socken. Den akutgrävdes 1914 av Bror Schnittiger. Om ni vill läsa mer om hällkistorna så finns det en artikel av Tomas Ekman i boken Mittens rike.

Det ska bli spännande att komma ut till Lanna och påbörja utredningen. Det är ett jättehäftigt område men tyvärr har det inte skrivits så mycket om det. Nu är det en utredning vi ska göra, men vem vet någon av oss kanske känner för att forska vidare på ämnet. Det finns en hel del ganska bortglömda fornlämningsområden här i Närke, det här ett av dom. Vi återkommer när vi har något mer att berätta om platsen.

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s