Skrantåsen igen

Nu har vi hunnit utredningsgräva ungefär hälften av den 10 hektar stora åkerytan. Vilket ställe!!!!

Vi som utreder ytan är jag,  Annica, och Helmut. Ni som känner oss vet att vi har en helt annan period än stenålder som favoritperiod, men någon av oss kanske ändrar sig nu. Då det ligger 4 hällkistor som i en hästskoform runt en blötmark, så var det kanske i så svårt att räkna ut att det kunde finnas mer stenålder i området. Men stenålder var inte vår första träff utan det var istället två stenskodda stolphål och en eventuell brunn…….

Eftersom stenåldern är så dominerande i området är det inte konstigt att perioden är i fokus. Förutom hällkistorna finns det många lösfynd. Därför kändes det extra roligt med stolphålen och brunnen. Utöver det har vi en del härdar och i strandlinjen till blötmarken har vi hittat en koncentration av keramik. Återkommer med mer information om keramiken senare.

Vi sparar det bästa till sist. Nu kommer det. Vi kanske har hittat en hällkista till…..I det här läget blir vi båda så där arkeologiskt försiktiga. Det är mycket kanske, möjlig, trolig, osv. Hällkistorna i Närke ser inte ut som hällkistorna i Västergötland, det slår vi fast direkt. Det är inte en megalit av den sorten som ordet hällkista associerar till, bara så ni vet. Det rör sig om en i sand nedgrävd rektangel, ungefär 2×3 meter, där nedgrävningens kanter är klädd med tunna kalkstenshällar. En sorts stenkista snarare. I de hällkistor som finns grävda i området har flera individer legat begravda i samma kista, i något fall upp till 25 individer. Vad vi har hittat är en eventuell gavel på en sådan kista. Den är nedgrävd i gul sand så nedgrävningskanterna är skarpt synliga.

Jag tycker det är jättehäftigt! Ska inte sticka under stol med att jag innan vi började närde en förhoppning om att få hitta en yxa, så långt som till ytterligare en hällkista vågade inte riktigt min drömmar.

Utöver det kämpar vi med vår nyinköpta GPS. Även om vi har fantastisk hjälp med allt som rör den biten så är det ändå så att det finns mycket vi behöver lära oss ifråga om teknik.

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s