Mess with GPS

Att driva själva firman och det som hör till den biten känns ibland som rena barnleken jämfört med att försöka förstå det tekniska. Jag, Annica, tänker då på all apparatur som hör arkeologiska utgrävningar till. Tidigare var vi bortskämda med duktigta it-tekniker och konstant support. Det har vi inte längre….Men som tur är har vi vänner. Utan många av er hade det varit betydligt mycket jobbigare och svårare. Ni vet vilka ni är och vi är er så tacksamma.

Eftersom vårt första jobb råkade bli en utredning så kände vi att det var lika bra att köpa en GPS. Så det gjorde vi. Att vi skulle klara av att mäta med den kände vi oss ganska säkra på. Vi hade skaffat oss en manual för idioter. Att programera den låg utanför vår kunskap. Visa av hur småbesvärligt vi hade haft det med Intrasis så lämnade vi bort det, till en vän. Det blev fixat.

Vi insåg snart att vi hade en kunskapslucka, vi visste inte hur man lade in bakgrundskartor och annat som gjorde att GPS gick att använda. Det fick också hjälp med. Börjar ni förstå, vart jag vill komma? För att kunna driva ett arkeologiskt företag idag behöver minst en person var ganska slängd i arkeologisk datakunskap, och då menar jag slängd i just detta specifika. Det spelar ingen roll hur duktig du är i arkeologisk teori, eller att mäta med totalstation eller att driva företag för man är körd om man inte klarar av allt det där andra, som med GPS:n.

Manualen var inte idiotsäker. Trots all hjälp vi fått och trots att vi använt samma sorts GPS tidigare så ville den helt plötsligt inte fungera. Vi höll på i timmar med den. Till slut, med lite support, insåg vi att vi kört två program slog ut varandra. Då hade GPS:n tröttnat på oss och vi på den.

Men se när den fått sova över natten tog den sitt förnuft till fånga och lade av med sitt dåliga humör, och vips så fungerade den. Utan anledning, bara så där. Vi gjorde som dagen innan, förutom att vi lät bli att köra de två programmen samtidigt, och nu helt plötlsigt var allt ok.

Det vi lärt oss av detta är: 1. Skaffa vänner med datakunskaper utöver det vanliga. 2. Gå kurser så vi behärskar det vi håller på med. 3. Ringa Trygghetsstiftelsen och se till att få kurserna.

Punkt 1 var redan åtgärdad från början och nu har vi åtgärdat punkt 2 och 3. Det känns bra att veta att det här förhoppningsvis inte ska behöva hända så många fler gånger. Det känns också bra att veta att vi har en debiteringsgrad som innebär att man kan göra fel och göra om utan att det gör något.

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mess with GPS

  1. ArchAsa skriver:

    Tekniken ger och tekniken tar. Förstår precis er frustration, för allt som blir fantastiskt mycket enklare och bättre med teknologin så försvinner en närmast motsvarande tid och sinnesfrid i strulet…

    Lasternas summa är konstant. Möjligen arkeologiska undersökningars summa också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s