Sociala medier

Läste precis i bloggen Ting och tankar, vilket jag tycker är en rolig och inspirerande blogg. Det är inte utan att jag blir väldigt avundsjuk och peppad när det gäller texterna och layouten. Konstateras kan att vi har en del att lära oss både när det gäller skrivande och form. Men det kommer, det kommer….Jag måste erkänna att jag tycker det är svårt att få bloggen att se bra ut, vår är tråkig formmässigt. Nu har jag inte lagt ner så väldigt mycket tid på det för den tiden har inte funnits men jag inser att jag eller någon annan borde. Jag är för övrigt Annica.

Jag blev väldigt glad när jag såg att vi omnämndes i ett av inläggen i bloggen. Det handlade om hur vi och Sydsvensk arkeologi hade gått till väga för att synas. Sydsvensk arkeologi har en fin hemsida inte tu tal om det, det tycker vi också. Vi har, som många av er vet, ingen hemsida. Det är självklart något som vi måste skaffa oss om inte annat för att kunna lägga ut våra rapporter. Vi har den på gång och förhoppningsvis kommer den att läggas upp nästa vecka. Vår första rapport är färdig så den måste ut.

Nu kom jag ifrån ämnet. Vi har mycket medvetet satsat på sociala medier framför en hemsida. Anledningen till det har varit att vi snabbt ville få ut att vi har startat. Vi ville att alla skulle få veta det. Vi tror att det finns ett intresse i hur det går för oss i vårt i försök att starta en liten verksamhet i branschen. Däremot tror vi inte att man får jobb den här vägen, för det får man inte, det avgörs av andra saker. En annan anledning till vårt val när det gäller sociala medier som FB och den här bloggen är att vi vill ha kontakt, vi vill inte att det vi gör bara ska vara en monolog. Vi vill gärna ha respons. Hittills tycker jag att FB har varit överlägset när det gäller respons. Den här sidan ger inte lika mycket även om det finns en del läsare av den.

Som liten firma med fyra delägare tillika anställda så är vi medvetna om vår sårbarhet när det gäller input. Fyra stycken är kanske lite för få, man lär sig snabbt vad kollegorna kommer att säga, man kan nästa säga det innan det sagts. Speciellt när man känner varandra så väl som vi gör. Hur ska man då göra för att fortsätta utvecklas som arkeologer? Att hålla kontakt med kollegor är ett sätt, bland annat via sociala medier.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sociala medier

 1. ArchAsa skriver:

  Jättebra inlägg! Och intressanta funderingar. Jag tror ni gjort rätt som satsat på soc-media i detta skede, även om ni naturligtvis kommer behöva en hemsida inom kort. Personligen gillar jag er blogg, bra mycket bättre med ren och minimalistisk layout i början – akta för plottriga onödigheter. Men jag skulle rekommendera att ni omgående byter ut den engelska standardtexten under menyn About till en kort presentation av er själva och era kontaktuppgifter. Jag vet inte om det är mer än en som skriver blogginlägg men det kan vara en idé att skriva under med namn under vissa inlägg, särskilt de som skrivs i ”jag”-form.

  Några tips om ni vill ha mer direkt respons på bloggen:
  1. Länka till andra bloggar i texten så att de uppmärksammar er när ni skriver om dem. Om ni lägegr in en länk till mitt inlägg som ni nämner t ex och ”pingar” ert inlägg i Twingly eller Knuff så dyker den upp i en specialmeny på min blogg. De som är inne och läser hos mig kan då bli nyfikna och hitta till er på det sättet.
  2. Registrera er blogg i NetworkedBlogs på Facebook så dyker era postningar automatiskt upp i nyhetsflödet på FB hos era vänner.
  3. Precis som på en fest så krävs det att man minglar. Titta in på andra bloggar och kommentera det de skriver om.

  P.S. Bloggar får ofta långt fler läsare än kommentarer – där är nog FB en bättre satsning. Men bloggen visar ändå ert engagemang och er satsning vilket är långt mer givande än en hemsida. Så fortsätt gärna med den – det brukar ta ett antal månader innan en blogg verkligen hunnit etablera sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s