Lite nytt om Skrantåsen

av Leif Karlenby

Som Annica kunde meddela här nyligen så har arbetena i Skrantåsen gått vidare. Förundersökningen är avklarad och vi ska ut på en mindre avslutande undersökning om en eller två veckor.

Uppgifterna om ytterligare en hällkista ska vi kanske än så länge ta med en nypa salt. På Lars Winroths radarmätningar syns en avlång mörk fläck på nivåerna 60-90 cm under markytan, 3,5×1 meter stor. Stämmer bra in på hur de ser ut i området, men det kan lika gärna vara en geologisk formation. Vi ska gå dit med maskinen och dra några tag med skopan när vi börjar gräva igen.

I övrigt har vi lyckats lokalisera två ytor med arkeologiska lämningar, stolphål, härdar och andra gropar. Tyvärr har vi inte kunnat få ihop stolphålen till hus. Med tanke på att anläggningarna förmodligen är ganska gamla (vi tror att de är samtida med hällkistorna)  så är det väl inte otroligt att flera av dem har försvunnit, t ex genom bortplöjning eller att de helt enkelt lakats ur till den grad att de inte längre syns.

I ett stråk runt den före detta våtmarken, som också hällkistorna omringar finns flera härdar och i dessa finns avslag av kvarts. I boplatsanläggningarna finns ingen kvarts, däremot finns relativt stora mängder keramik, men p g a att den är odekorerad och oftast endast består av små, små bitar är den svår att datera.

en märklig konstruktion

En märklig konstruktion bestod av en L-formad ränna med tätt ställda stolphål i. Till skillnad från många av de andra anläggningarna hade dessa ofta ett avsevärt djup (upp till halvmetern). Möjligen rör det sig om ett par väggar i en byggnad eller ett vindskydd.

Tankar kring att detta är platser som på nåt sätt hör ihop med gravarna är naturligtvis oundvikliga, men funderingar kring detta får vänta tills vi avslutat undersökningarna. Vi kommer att satsa särskilt på makroprover och kol-14-dateringar.

Med hänvisning till tidigare diskussion, hör väl egentligen  det här hemma i en grävdagbok, men nu får ni det på den här platsen i alla fall! 🙂

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lite nytt om Skrantåsen

  1. Håkan skriver:

    Jag ser med spänning fram mot testgrävningen vid radarindikationen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s