Skrantåsen igen!

av Leif Karlenby

Vi är återigen ute i Lanna vid Skrantåsen, nu för att äntligen slutföra grävningarna. Vi har två platser med boplatslämningar, svagt färgade gropar i sand. Vi har inte kunnat identifiera några riktiga bebyggelselämningar (dvs hus), men igår kunde jag efter idogt rensande frilägga ett större antal anläggningar, som verkar vara resterna efter ett hus. Det är inte stort, kanske 5×6 meter och den södra väggen har av allt att döma brunnit, stora mängder av kol i något som påminde om en ränna. Mitt i huset låg något som bara kan tolkas som en eldpall och intill den vad som förmodligen är två stora kokgropar. Undersökningen fortsätter.

Idag hade vi besök av en fjärdeklass från den närliggande Hidinge skola. Sexton stycken mycket nyfikna och intresserade skolbarn (faktiskt, till och med busfröna höll sig nästan hela tiden). Det är inte lätt att visa arkeologiska lämningar för skolbarn, inte nog med att de vet så lite om arkeologi, jag vet inget om hur man talar till 11-åringar (eller hur gamla de är i fjärde klass?). Tur att Ebba fanns på plats och kunde bidra med lite mer begripligt prat.

Nåja de verkade nöjda och många av frågorna visade att de nog hade förberett sig, med lärarens hjälp. De skulle gå hem och försöka rita bilder av hur de tänkte sig att platsen såg ut. Där kommer vi att få en chans att se hur bra vi är på att förmedla våra kunskaper! 😉

Förhoppningsvis kan vi få möjlighet att visa några av resultaten här i bloggen senare!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s