Vikten och värdet av att samarbeta

Av: Annica Ramström

Som egen företagare måste man tänka på framtiden, den är närvarande hela tiden. Man måste ha en idé om hur framtiden kommer att se ut och hur man kan påverka och forma den. Det gäller självklart det egna företaget, vad vill vi med Arkeologgruppen AB? När det gäller företaget så skriver vi ner det i dels i vår affärsplan och dels i ett dokument som handlar om strategier inför framtiden. Som ni alla vet så kan man inte skriva en affärsplan en gång och sedan sitta nöjd, den måste förändras i och med att både vi och omgivningen förändras. Vi vill ju alltid att våra dokument ska vara så dagsfärska som möjligt, det är en medveten strategi för att överleva som företag. Att arbeta så tar tid, det tar inte så mycket tid att skriva ner saker som att fundera, väga för och emot osv. Det är med andra ord mera hjärnan än handen som jobbar.

Men för att vi ska kunna ha en idé om framtiden och som avspeglar sig i våra egna dokument måste vi ha en idé om hur uppdragsarkeologin kommer att se ut i framtiden , både på kort och långsikt. Här handlar det om att försöka känna av trender, dels i samhället i stort men också inom vår bransch och vårt intresse, arkeologi. Det handlar inte så lite om att sitta framför spåkulan och försöka se in i den. Jag och Helmut gjorde några försök med spåkulan i Kolmården.

En trend som vi direkt kände av och som vi diskuterat tidigare i företaget är vikten och värdet av att samarbeta med andra. Vi är ett litet företag idag, fyra personer, risken är överhängande att vi stangerar både som företagare och som arkeologer. Men jag hävdar att om man är medveten om en risk eller fara kan man hitta strategier för att pararera den. När det gäller företagandet försöker vi hela tiden vidareutbilda oss, hänga på Nyföretagarcentrums kurser, kolla hur andra branscher jobber osv. Det är en sak, den andra är att vidareutvecklas som arkeologer, hur gör vi det? Vi tog med oss idén om individuella utvecklingsplaner, där vi var och en kan anpassa konferenser och läsande utifrån intressen men också utifrån företagets behov. Att röra oss ute på seminarier och konferenser är en viktig del i vårt arbete.

Men det finns en viktig aspekt till och det är vikten av att samarbeta med andra. Vi har haft vårt första samarbete i Kolmården, med Roger Wikell, och det har varit jättekul. En arkeologisk kick för oss. Det enda vi kan hoppas är att Roger också tycker det har varit kul. I de blocköverskridande mötena finns alla möjligheter att göra ny arkeologi. Men det krävs en del av parterna som ska samarbeta för att det ska fungera. Nu tycker jag att det här samarbetet har känts ganska klockrent, men vad krävs egentligen av två parter för att ett samarbete ska falla ut till belåtenhet för alla inblandade? Det kommer min nästa blogg att handla om. Men en sak är säker vi har fått mersmak och vi från Arkeologgruppens sida känner att samarbetet har i det här fallet varit att föredra framför någon form av anställning om den möljligheten skulle ha funnits. Även det ska jag behandla i nästa blogginlägg.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s