Att samarbeta 2

Av: Annica Ramström

Jag skulle ju vidareutveckla det här med samarbeten lite grann tänkte jag. Vad menar jag egentligen med att det är en trend, samarbeten mellan företag har förekommit och förkommer hela tiden i vår bransch, att företag går ihop och till exempel lägger ett gemensamt anbud. Det är inte den sortens samarbeten jag tänker på.

Jag tror att vi inom branschen kommer att få se fler små- och enmansföretag som startas av personer med lång erfarenhet och stor kunskap inom ett specifikt område. Det handlar om personer som med sin gedigna kunskap är attraktiva på arbetsmarknaden och som i stället för att söka en säsongsanställning satsar på ett eget företag. Att sälja sin kunskap helt enkelt i kombination med egen forskning och kortare påhugg när det kniper. På sikt kanske till och med de erfarna säsongsamanuenserna är på väg bort till förmån för egenföretagare. Däremot måste hela branschen ta ansvar för att nya arkeologer kommer in i exploateringsarkeologin.

För oss som litet företag är det perfekt att arbeta med andra småföretagare. Vi slipper vara arbetsgivare med allt vad det innebär. Det är en fråga som kommer upp regelbundet hos oss, hur ska vi vara som arbetsgivare? När man räknar på ekonomin och bara låter den styra, struntar i allt var humant tänkande heter, så finns det inget som är så lönsamt som att ha extra personal. Men är det schysst att ha folk arbetande åt sig ut tanke på att någonsin ge dom en fast anställning? Inte ens en ok lön? Det finns åtminstone en arbetsgivare i branschen som försöker ge sina extra anställda en fast anställning om det går, dom har ambitionen, jag nämner inga namn, men ni vet vilka ni är. Jag högaktar er inställning och vill gärna göra den även till vår. Därför säger vi att om vi ska extra anställa nästa säsong, vilket är troligt, så ska åtminstone inte lönen skämmas för sig. Och inte inflytandet heller.

Men vi vill också fortsätta med samarbeten för det är både roligt och utvecklande. Men det måste ske på demokratiska grunder. Den ena parten i ett samarbete får inte känna sig under- eller överlägsen. Arbetet måste ske på samma villkor då blir det ett samarbete och inte att man hyr in personen ifråga. Vilket också kan vara ett bra alternativ, det beror på vad man är ute efter. Med Roger ville vi ha ett samarbete, vi ville inte ”bara” hyra in  hans kunskap vi ville att han skulle vara delaktig i hela processen, från undersökningsplan till rapport. Som tur var ville han det också. Det är bra om man i förväg har diskuterat framtiden, vad ska hända med eventuella resultat. Vem publicerar? Ska man göra det tillsammans? Då tänker jag inte på rapporten utan ett steg vidare. I vårt samarbete med Roger kände vi att Roger är den av oss som har mest att tillföra materialet med tanke på hans tidigare kunskaper om stenålder i Kolmården. Han kommer att göra bäst arkeologi av resultaten i eventuella framtida artiklar och föredrag. Samarbeten handlar om att våga vara generös mot varandra.

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s