Kvarteret Freja i Karlstad

Av: Annica Ramström

Ibland är ambitionen större än orken, lovade redan i onsdags att det skulle komma något på bloggen om grävningen i Karlstad. Orken fanns egentligen redan i torsdags kväll men istället för att blogga träffade jag och Ebba våra kollegor på Värmlands Museum och tog några öl.

Vi har alltså varit i Karlstad i en vecka och förundersökt en tomt i kvarteret Freja. Tittar man på kartor från 1600-talet ser man att kvarteret ligger i utkanten av staden och gränsar mot stadens jordar. Genom kvarteret löpte tidigare Skeppargatan i östvästlig riktning, idag är gatan försvunnen. Längs med Skeppargatans norra sida visar kartan ett antal ganska små tomter, alldeles för små för att en stadsgård skulle kunna få plats på tomten. Vår förundersökning skulle komma att delvis hamna inom dessa tomter.

På tomten har tidigare den byggnad som huserade Karlstad tidningen funnits. I samband med att huset skulle rivas inför nybyggnationen har stundom ganska heta debatter förts i lokaltidningarna då huset var ett av de äldre bevarade husen i Karlstad. Det visade sig vid förundersökningen att de byggnader som stått på tomten orsakat ganska kraftiga störningar på sina håll. Bland annat har ett av husen där tryckpressarna stått fått ett kraftigt stenfundament som gick på djupet. Under modernare tider har en betongkällare gjutits som också påverkat möjligheterna att hitta eventuella lämningar.

Så kommer vi till frågan som alla nu undrar – Om det var så många störningar fanns det då något kvar av det gamla Karlstad? Ja det gjorde det. Och det som kom fram var mycket välbevarat. Bland annat hittade vi i ett av schakten ett stenskott tomtdike med en byggnad på var sida om diket så att det mer påminde om en droppränna. I en av byggnaderna fanns ett brunnet golv. I ett annat schakt norr om det föregående hittade vi en brunn. Både byggnaderna och tomtdiket kan ha anslutit till Skeppargatan. I de övriga schakten hittade vi förutom kulturlager ytterligare tre eller fyra byggnader. På vissa håll har det funnits åtminstone två byggnadsfaser. Som ni förstår är det här preliminära resultat som kan komma att ändras när vi fått titta lite närmare på materialet. De äldsta dateringarna ligger till tiden kring 1650-tale, vilket stämmer väl överens med tiden för Karlstads grundande. Vi hittade också två stenfundament och som någon glatt uttryckte det så kryllar det av stenfundament i Karlstad, så det var väl ganska väntat då.

Till skillnad mot andra platser i Karlstad ligger inte den här bebyggelsen på sand utan på berg, vilket jag har förstått är lite ovanligt i Karlstad. Bland fyndmaterialet fanns keramik, vilken också ligger till grund för dateringarna och kritpipor, dock inte i någon större mängd. Det finns även ett par handtag till trefotsgrytor som Helmut vill datera något tidigare kanske till tidigt 1600-tal eller rent av skiftet 1500-1600-tal. Vi får se när han har tittat lite närmare på keramikmaterialet. Tyvärr finns det inga bilder att visa för tillfället men vi ska försöka lägga ut lite på FB.

Sammantaget var det kul att göra en stadsgrävning igen. Allting flöt på bra trots att det på snöade och regnade men som av en händelse sken även solen. Ni som har möjlighet kan titta på TV 4s lokaltv Värmland i kväll så får ni se rörliga bilder från grävningen. För er som inte kan men ändå är nyfikna så lägger vi en länk på FB.

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s