Nu är det hektiskt!

Av: Annica Ramström

Senaste veckorna har varit hektiska för oss på Arkeologgruppen. Det har varit många jobb som ska göras samtidigt och på olika håll i landet. Planeringsskicklighet och god hälsa har varit ledstjärnor. En fråga man kan ställa sig är varför det blev så här tjockt i november? Som vanligt finns det flera orsaker och det finns mycket att lära av detta. En av orsakerna till att det tjockade ihop sig var att jobb som skulle ha gjorts och planerats för att göras i somras sköts upp av exploatören. Det anser vi att vi inte kunde påverka speciellt mycket, sedan var det mer otur att de olika exploatörerna ville ha det gjort samtidigt. Eller otur var kanske fel ordval för det handlade nog snarare om att exploatörerna kom på att om jobben skulle kunna göras i år så var det i sista minuten nu. It´s all about money….budgeteringar…göra slut på avsatta pengar innan årsskiftet för att säkra projekten.

En andra sak var att vi märkte var att det blev en lång svacka som började i slutet av juli för att hålla på in i augusti-september. Där i september började jobben, besluten, rulla in igen. Eftersom vi inte har så lång erfarenhet kan vi inte riktigt sätta in den här svackan i sitt sammanhang. Berodde den på att vi inte var attraktiva som utförare? Det som talar emot det var att det fullkomligt ramlade in jobb i slutet av september. Men vi kunde konstaterar att vi under bästa grävsäsong bara hade ett fåtal jobb igång. Var det en tillfällig nedgång som berodde på att det inte fanns jobb i branschen just då? Det kan det ha varit. Vi som inte har så många för- och slutundersökningar ännu, kände givetvis av den. Flera av dom stora firmorna var ute på långa uppdrag och kände kanske inte av svackan på samma sätt som vi gjorde. Det ska bli intressant att se hur det blir nästa år, för är den ständigt återkommande får man fundera på hur man ska parera den, förutom med semestrar. Det kanske är då vi ska fortsätta med våra forskningsprojekt? Vi vill tillbaka till glashyttan i Sundby  och fortsätta utgrävningarna där. Jag och Leif är inte nöjda på långa vägar. Vi är nöjda med de resultat vi hittills fått fram. Som alltid, ju mer man vet, desto fler frågeställningar.

I slutända blev ändå allting bra. Jobben blev gjorda i tid och med samma höga kvalitet som vi alltid håller. Är det något vi vägrar tänja på så är det våra kvalitetskrav, eftersom de hänger samman med hela kvalitetssäkringen av företaget, från det att ärendet kommer in tills dess att det avslutas, hela den vägen ska kantas av kvalitetssäkring på båda sidor om vägen. Just nu finns i Norrköping och i Örebro. I nästa vecka gör vi vårt första jobb för Länsstyrelsen i Stockholm, om vädret tillåter. Det känns både roligt och inspirerande. Om någon av er har vägarna förbi Rosersberg så hör gärna av er.

Detta inlägg publicerades i Arkeologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s