Ett halvår som egen företagare!

Av: Annica Ramström

Idag är det exakt ett halvår sedan som vi drog i gång verksamheten ”på riktigt”. I början på juni gick jag och Helmut ut på vårt allra första uppdrag, utredningen vid Skrantåsen, Lanna, Närke. Egentligen brukar man kanske inte göra någon uppsummering efter ett halvår men jag tycker nog ändå att det känns befogat i det här fallet. Anledningen är så klart att vi har gjort vår första säsong som egna företagare.

Redan här och nu kan jag säga att vi syns nästa säsong också. Verksamheten har rullat på som vi trodde att den skulle göra. Vi trodde att vi under vår första säsong, precis som lagen säger, skulle testas i de län där vi skickat in intresseanmälningar. Vi har testats i Örebro, Västmanland, Värmland, Östergötland och Stockholm. Vi skickade in intresseanmälningar till  Södermanland och Dalarna också men där har vi inte gjort några jobb, det kanske blir något nästa år. Under vintern kommer vi ta reda på hur de länsstyrelser vi jobbat mot uppfattar våra arbetsinsatser och företaget. För att kunna förändra och bli bättre måste vi veta vad som bör förändras och förbättras.

En stor sak för oss i vinter är att ta tag i är kvalitetssäkringen. Vi har ingen dålig eller undermålig kvalitetssäkring i dag men den kan alltid bli bättre. Snart är Helmut klar med sin högskoleutbildning i kvalitetssäkring och då ska vi ta och göra upp en ny plan för den. Kvalitetssäkring är som jag förstått så mycket mer än en ISO-certifiering och ska genomsyra hela företaget. Det ska om jag förstått Helmut rätt ligga och skvalpa i allting man gör. Så nu ska vi vända upp och ner på varenda sten för att inte låta det stanna vid skrivelser i avtal och undersökningsplaner eller vid administrativa rutiner. Vi siktar högt med detta.

Vi har hanterat många ärenden sedan juni. Eftersom det rör sig om många små ärenden så måste det bli så. Det har varit bra för oss för det har givit oss en möjlighet att se om våra administrativa rutiner fungerar. Det gör dom. Vi har hittills inte missat något vad gäller avtalade tider i undersökningsplaner, avtal eller vid möten. Alla rapporter har så vitt jag vet kommit in i tid. Åter igen, kvalitetssäkring. Varje tid som inte kan hållas, varje avvikelse som inte beror på yttre omständigheter, är en brist i kvalitetssäkringen.

Vi är helt klart nöjda med vårt första halvår som egna företagare inom uppdragsarkeologin. Ibland har det varit kämpigt, mest med att få ihop en vettig tidsplanering för uppdragen. Det var lite svettigt i oktober och november, men det gick. Det konstiga är att trots att vi jobbar ganska mycket känns det inte som det. Hur kan det komma sig? Många som startar eget känner att dom jobbar dygnet runt. Visst det blev lite si och så med sommarsemester för ett par stycken av oss, men till nästa år kanske vi kan anställa någon så att även detta ska hinnas med. Det kommer inte att fungera i längden att inte ta semester. Våra forskningsprojekt har fått ligga på is, men i vinter kan vi förhoppningsvis ägna oss åt dem med vilande stipendiepengar.

En ny stor utmaning för oss som egna företagare var givetvis bokföring och ekonomi. Vi lämnar inte bort vår bokföring utan den gör Ebba, sedan har vi en auktoriserad revisor som ser till att vi gör rätt. Ebba har lyckats med att få in alla skatter i tid, betala fakturor i tid och även skicka fakturor i tid. Det känns som vi är på banan med bokföringen. En del av er vet säkert att aktiebolag rankas när det gäller betalningsförmåga. Det är bra med en hög ranking för det ger kreditvärdighet. Vi har ingen hög ranking om ni söker på oss, och det har givetvis att göra med att vi är nystartade. Men vi siktar mot en hög ranking i framtiden. Det är sånt som kollas om man till exempel vill ha ett konto på ett företag som säljer arbetskläder. Vi har konton så någonstans tror även andra på vår förmåga att betala för oss. Att betala räkningar och skatter i tid är alltså jätteviktigt.

Det här var en liten kort summering av sakernas tillstånd. Nöjda och glada drar vi igång vinterns arbete så fort Ebba och Helmut kommer tillbaka från Nora respektive Pershyttan och där i mellan ska vi ha jul.

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s