Kollektivavtal, anställningar och sånt

Av: Annica Ramström

Som en del av er sett på Facebook så håller vi på och rotar i det här med kollektivavtal, vilket inte är så lätt. Det har föranlett frågor kring om vi är på gång att anställa. Svaret på det är vi vet inte men vi vill vara beredda om vi skulle behöva.

Sanningen är den att vi tycker att det skulle vara roligt om vi kunde få in någon/några ny krafter i bolaget. Vi hade en ganska tuff höst med mycket jobb och det krävde sin person att få ihop den planeringen vill jag lova. Sjukdom var inget giltigt förfall. Som tur är så är varken vi eller våra barn sjuka särskilt ofta så vi trodde nog att det skulle funka. Det visade också att vi är bra på att planera jobb och att hålla våra deadlines för både grävningar och rapporter. Men att hålla på så i längden kommer inte att vara hälsosamt, då känns det roligare och trevligare med nya arbetskamrater. Vi sköter som ni vet all administration och ekonomi själva också, det tar sin tid. Men i längden är det värt det för gör att vi har total kontroll på vår ekonomi hela tiden och behöver inte invänta räkenskaper från någon firma.

Vi har diskuterat det här med anställningar en del. Det känns som ett större steg och större ansvar att bli arbetsgivare än var det var att starta firman. Därav kollektivavtalet. Vi är en så liten firma så jag tror inte att vi egentligen behöver ha ett kollektivavtal, men på något sätt känns det seriöst. Dessutom reglerar kollektivavtalet det minsta vi måste göra när det gäller semestrar och försäkringar. Som ny arbetsgivare känns det bra att veta var miniminivån ligger, inte för att hålla sig till det minsta möjliga utan för att ha koll på var gränsen går. Vi har som vi pratat om tidigare ett etikprogram och det är skrivet för att vi inte ska glömma vad vi står för. Sedan måste det hela tiden förändras och förbättras. När jag pratar med folk jag känner som är födda på 1980-talet så är dom inte så intresserade av om det finns ett kollektivavtal på företaget eller inte, så jag vet inte om vi jobbar med ett kollektivavtal till ingen nytta, för ingen kanske bryr sig.

Det vi vill uppnå med ett kollektivavtal är att bli sedda som en seriös arbetsgivare. Nu har jag som många av er vet en ganska lång facklig bakgrund, framför allt inom LO, så jag är helt klart färgad av min bakgrund när det gäller kollektivavtalen. Vi vill att om man kommer och jobbar hos oss ska man vara nöjd med oss som arbetsgivare och då räcker det inte med att ha tecknat ett kollektivavtal, det handlar om så mycket mer. Det handlar om att känna sig delaktighet i verksamheten, känna att man kan påverka sin situation, ha en schysst arbetsmiljö och en bra lön, jag menar verkligen en bra lön, att bli sedd, hörd och respekterad.

Att rekrytera skulle för alla oss vara en helt ny process och vi ser med stort allvar på detta. Både för företaget och för den enskilda personen. Vi kan se vissa områden där vi skulle behöva stärka vår arkeologiska kompetens. Vi är en lite firma vilket betyder att alla gör allt, enkelt uttryckt, för riktigt så är det givetvis inte. Men det handlar om att våga ta ansvar och inte vara rädd för att göra allt från att skruva backställningar, leda projekt till att tömma papperskorgar. Nej, det får var och en sköta själv. Men jag tror ni förstår vad jag menar.

Med detta så får vi se om kommer att bli arbetsgivare till våren/sommaren eller inte. Just nu kan vi inte ens spekulera, men jag lovar att ni kommer att få veta om det blir dax.

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s