Om länsstyrelsemöten

Av: Annica Ramström

Vi som arbetar i flera län har bråda dagar i februari och mars. Nästan varje länsstyrelse har möte kring arkeologin i sitt län. Utöver det kommer RAÄs två dagars dokumentationskonferens samt lite annat smått och gott. Vi som är nya i branschen hade som ni vet en idé om att det skulle vara lite lugnt i februari och mars, men det är tydligen helt fel. Av min forskning blir det betydligt mindre än jag hoppats på för firman går givetvis före. Den enda som är lite undantagen är Leif, hans arbete vid sidan om firman känns väldigt viktigt.

I förra veckan var det seminarium i Stockholm i form av föredrag. Jag räknade snabbt i bänkraderna att det var någonstans mellan 110-130 personer närvarande, det var de uppdragsarkeologiska aktörerna (både på land och i vatten), Stockholms universitet, Historiska museet och hembygdsförbundet. Jag har säkert glömt någon i bråd rasket. För oss som aktörer var åtminstone jag speciellt intresserade av vad länsstyrelsen hade att säga om hur det ser ut på arbetsfronten kommande säsong. Det var det som var huvudklon för mig även om det är både roligt och trevligt att höra vad som grävts i länet under 2010. Som mingelparty för branschen är dom här mötena överlägsna.

Vad sades då om år 2011? Som många av er vet så ligger det två anbud ute på Stockholms länsstyrelses hemsida och ytterligare ett är på väg. Om jag förstod saken rätt så vill länsstyrelsen börja jobba mer med utredningar och förundersökningar för att minimera antalet slutundersökningar. Tanken med det är att där det förkommer ett högt exploateringstryck tenderar antalet fornlämningar att minska drastiskt. Det kan väl vi alla skriva under på att så är fallet. Att senare försöka återskapa fornlämningsmiljöerna är svårt, istället vill länsstyrelsen börja jobba mer med bevarande och integrera fornlämningarna i de nya bostads- och handelsmiljöerna. Det i sin tur borde betyda fler småjobb och färre stora jobb. Det känns bra för oss som redan gör mycket småjobb, även om det mest varit i andra län än Stockholms.

Inledningsvis visades lite statistisk över vad uppdragsarkeologin omsatt i Stockholms län  under 2000-talet. Att år 2009 var ett riktigt bottennapp kom inte som någon direkt nyhet men det var intressant att se det året i ett större sammanhang. Nu visar kurvan uppåt igen, förra året var ur arbetssynpunkt ett bra år och det ser ut som om även 2011 kommer att vara det. Stockholm är en expansiv region och det händer en hel del i regionen med olika infrastruktursatsningar i form av vägar men även med en ny hamn. Stockholm ökar med 40-50 000 personer/år och det måste på sikt avspegla sig tydligare i nybyggnationer av bostäder i form av nya bostadsområden men också förtätningar inom redan befintliga bostadsområden. Utöver detta tillkommer handelscentrum och vägar. Det känns som det kommer att rulla på i Stockholm ett par år framöver.

Vi får se om spåkulan har rätt. Alla vi som varit med ett tag vet hur snabbt pendeln svänger även i de mest expansiva områden. År 2009 i Stockholm är nog inget unikt år, utan vi kommer att få se fler av dem tror jag.

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s