Vi drar igång grävsäsongen

Av: Annica Ramström

Nu drar vi snart igång grävsäsongen  med allt vad det innebär i förberedelser. Vi avslutade förra årets grävsäsong med en förundersökning i Karlstad så det passar bra att starta med en förundersökning i samma stad. Den här gången är det i kv. Tingvallastaden 3. I ärlighetens namn så hade jag aldrig varit i Karlstad innan grävningen i höstas, nu hoppas jag på lite ljusare kvällar så att jag hinner promenera runt lite i staden.

På förundersökningen i kv Freja hade vi rätt bra träff i schakten. Vi kunde identifiera bebyggelse och kulturlager samt en brunn. Nu får vi hoppas att det blir lika bra i det här kvarteret. Efter det så följer Rosersberg och Hallsberg i rask takt. Men få se en hel del platser i det här yrket. Om ni känner till bra lunch ställen i Karlstad eller Rosersberg så dela gärna med er.

Under dom senaste veckorna har vi inte bara kritiserat promemorian om förändringar inom uppdragsarkeologin utan vi har också förändrat och förbättrat vårt interna kvalitetssäkringssystem. Nu ska vi gå från ord till handling när det gäller detta. Vi har också skrivit en extern kommunikationsplan. Det är ett dåligt samvete som legat sedan starten. Som ni alla vet så är förmedling och kommunikation samt kvalitetssäkring viktigt inte bara i förhållandet till länsstyrelsen utan också som interna styrdokument.

Vi har ett ständigt pågående ärende i Örebro, närmare bestämt i Almby, det är ett längre ledningsschakt där vi är lite då och då när vi behövs. Därifrån kan vi rapportera att vi hittat en skrapa som vi daterar till stenålder. Det är lite lustigt att vi gör stenåldersfynd hela tiden, med tanke på vår övervikt mot yngre järnålder-medeltid.

Utöver Almby har vi hunnit med en liten utredning i Motala. Om den finns inte så mycket orda då vi inte hittade något av intresse för oss arkeologer.

På lördag ska jag till länsstyrelsen i Västmanland som har ett öppet seminarium om förra årets utgrävningar i länet. Jag ska då prata om grävningen vi gjorde invid Ströbohög. Återkommer i ärendet efter föredraget.

Avslutningsvis tänkte jag bara säga att uppropet med namnunderskrifterna nu är på gång och förhoppningen är att den ska förmedlas under veckan. Det har tagit lite längre tid än beräknat men så blir det ibland.

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Vi drar igång grävsäsongen

 1. Nils skriver:

  Halloj, som engagerad själv i frågan om promemorian och skrivandes remissyttrandet för Norrbottens museum är jag ytterst intresserad av det ni skriver. En fråga; vad är det för upprop ni skriver om? Rör det promemorian?

  Mvh Nils Harnesk

 2. arkeologgruppen skriver:

  Hej Nils!
  Uppropet rör i allra högsta grad promemorian. När jag var på stratigrafimötet i Jönköping var vi några som var ute och drack öl, då kom vi på idén att göra en namninsamling bland Sveriges alla aktiva arkeologer där vi motsätter oss dessa förändringar. Tanken är att det ska gå ut ett följebrev och en namnunderskriftslista till så många aktiva institutioner som möjligt. Grundidén bygger på att vi aktiva arkeologer ska samla oss och stå enade oavsett var vi arbetar för att säga vad vi tycker. Brevet och listan ska sedan lämnas över personligen av några till Lena Liljeroth-Adelsohn. Brevet kan nog betraktas som färdigt och namnlistan är klar. Vi har haft lite diskussioner om vi ska skriva arbetsgivare för det visade sig i Jönköping att det var flera som kände att dom inte kunde skriva under med sin arbetsgivare, vilket jag personligen tycker är beklämmande, men så är det. Då har vi gjort så att man får själva välja om man vill det eller inte. Sedan får vi alla hjälpas åt så att den sprids. Återkommer om vart den ska skickas tillbaka och var den kan hämtas på nätet. Hälsar Annica.

 3. Anna skriver:

  Hej!
  Jag såg din fråga om lunchställen i Rosersberg och ville bara tipsa om Tre Rosor Pensionat & Konferens, där jag jobbar. Lunchrestaurangen är öppen måndag-fredag kl. 10.45-13.00, vi ligger ca 2,5 km utanför Rosersbergs samhälle. Du hittar vägbeskrivning och mer info på http://www.trerosor.se.
  Varmt välkommen och lycka till med uppdragen!
  Med vänlig hälsning
  Anna Carlsson

 4. Amanda skriver:

  Hej! Här kommer lite tips från en arkeolog (Ja, eller mellanting mellan arkeolog och arkeologistudent.) från Märsta angående er undran om lunchställen. Det finns inte någon direkt uppsjö med ställen (Rosersberg är väldigt litet.) men i industiområdet finns en thai restaurang och sen finns det lite pizza och sådant. Det finns även två ställen vid stationen, men där har jag inte ätit, så vet inte hur det smakar.

  • arkeologgruppen skriver:

   Hej Amanda!
   Tack för tipsen. Jag är själv lite förtjust, eller ganska mycket förtjust, i thaimat, så jag tror absolut att det blir ett besök dit. /Hälsar Annica

   • Amanda skriver:

    Hej igen!
    Får man fråga vad det är för någon typ av lämning ni ska gräva i Rosersberg och finns det möjlighet att komma på ”studiebesök”? (Som sagt bor jag i Märsta, så det är ju inte allt för långt bort.)

 5. arkeologgruppen skriver:

  Hej igen Amanda! Vi ska gräva söder om Norrsunda kyrka ute på åkern. Lämningen är en boplats från järnålder som delvis är undersökt vid ett tidigare tillfälle. När det grävdes på platsen förra gången hittades ett dels ett boningshus och dels en mindre ekonomibyggnad. Det verkar med andra ord som om själva gårdshusen redan är undersökta och vi kommer att undersöka det som finns kvar av kringaktiviteter. Du får gärna komma och hälsa på oss. Vi är där från 14/4 – 21/4. Hälsar Annica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s