Undersökningen vid Ströbohög

Av: Annica Ramström

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så skulle jag till Västerås för någon helg sedan och prata om gravarna vi grävde invid Ströbohög. Så här i efterhand kan man säga att det var tur att jag fick inleda, för mitt lilla föredrag kändes tunt i jämförelse med de andra institutionernas grävningar. Det var kul att höra om dom stora boplatserna vid Gilltuna och Skälby. Även dom andra föredragen var bra. Som helhet var dagen intressant.


Nu till Ströbohög. För er som inte vet så ligger Ströbohög vid infarten till Köping när man kommer E18. Den ligger sorgligt inklämd och man får en känsla av att den ligger mitt i en trafikplats fast den inte gör det. Trots sitt trista läge så ligger den ändå som ett slags riktmärke, en förtoning i landskapet. Som om inte läget i dag vore nog så gick man ganska hårt åt högen och dess omgivning i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Högen ligger på Köpingsåsen och i 1800-talets förändringsiver så öppnades ett grustag invid högen som dels förstörde stora delar av det gravfält som låg i anslutning till högen men också själva högen. I K A Gustawsson artikel i Fornvännen från 1945 finns ett flygfoto över området och det ser rent ut sagt som ut som ett bombnedslag. Delar av högen är urschaktad och området söder och öster om högen är i det närmaste helt borta. Just nedschakningen kring högen gör att den ser mer imposant ut idag. För er som är intresserade av se bilden och läsa mer så hittar ni Fornvännen på nätet, sök på Fornvännen 1945 så hittar ni artikeln.

För att rädda högen från total urschaktning köpte Vitterhetsakademin in mark runt i högen i två omgångar på 1930-talet och satte igång ett fornvårdsarbete kring högen som gick ut på att restatuera området. Om Vitterhetsakademin inte tagit det initiativet är det inte säkert att det hade funnits någon Ströbohög i dag. Ibland kan man fundera på om inte Vitterhetsakademin eller någon annan instans skulle behöva göra den här typen av räddningsinsatser även i dag.

I slutet av förra året fick vi i uppdrag att åka ut till platsen för att göra en undersökning i samband med att en rastplats skulle iordningställas. Det var med vissa funderingar vi åkte dit, hur mycket fanns det egentligen kvar av gravfältet som legat kring högen med tanke på grustaget, vi hade ju sett bilden i Fornvännen. Vi visste också att det hade gjorts en hel del fina fynd i samband med schaktningarna, på 1920-talet, bland annat ett bronssvärd, en sköldbuckla och en pilspets.

Det visade sig att det faktiskt fanns lite kvar, vi hittade två skadade stensättningar och trots skadorna fanns det fortfarande en hel del kvar av arkeologiskt intresse. En av dom stora poängerna som jag ser det är att det nu finns gravar som har någon form av dokumentation. Hela det tidigare synliga gravfältet är ju som sagt borta. Vädret var inte riktigt med oss när vi var där så tjälen hade hunnit gå ner i marken. Det föranledde oss att ta in det som fanns kvar av gravarna till kontoret och sålla jorden när den tinat. Det i sin tur har resulterat i en del fynd. Vi hittade ett keramikärl med brända ben som ni ser en rekonstruktion av nedan, det är Leif som gjort den.  Förutom brända ben, så hittade vi några pärlor och ett bronsbleck. Den ena pärlan visade sig vara en facettslipad pärla av bergskristall.


Vad jag vill säga med det här är att även om förutsättningarna kan synas dåliga så kan man ha tur. Nu vet vi snart lite mer om två av de personer som blivit begravda på gravfältet vid Ströbohög och det är betydligt mer än vi visste innan, även om det finns fynd därifrån. Nu ska vi invänta den osteologiska analysen och dateringen. Med stor sannolikhet finns det fler skadade gravar kvar på gravfältet.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s