Fina lämningar i Karlstad

Av: Annica Ramström, Ebba Knabe, Ellinor Forsell och Björn Wallbom

Nu är det bara ett par grävdagar kvar i kvarteret Tingvallastaden. Det har på det hela taget varit en mycket rolig grävning. Lämningarna har varit fantastiskt välbevarade och vi har hittat fina fynd. Grävningen har varit ett samarbete mellan Arkeologgruppen och Kulturmiljöcentrum, vilket har varit roligt och inspirerande för oss båda.

Ellinor i grävtagen.

Nu till grävningen. Kvartert ligger norr om Domkyrkan, men då ska man tänka på att kyrkan flyttades till sin nuvarande plats i början av 1700-talet. Som ni kanske vet är Karlstad byggt i ett sanddelta vilket gör att grundläggningsförhållande inte varit de allra bästa. Kyrkan flyttades helt enkelt till en av de få platser där det fanns berg. De dåliga markförhållandena gör sig påminda hela tiden i form av stora stenfundament, kraftiga rustbäddar och så vidare.

När vi startade undersökningen trodde vi att vi skulle undersöka fem tomter fördelade på var sin sida om Stora Herrgårdsgatan, enligt den äldsta kartan från 1696. Gatan är idag försvunnen och kvartersindelningen förändrad. När vi satte i gång att schakta visade det sig att Stora Herrgårdsgatan ligger längre norrut än vi trodde så endast tomterna söder om gatan och själva gatan kom att beröras. Tidsmässigt rör vi oss med lämningar från 1600-1800-talet.

Stora Herrgårdsgatan!

Det är välbevarade lämningar vi har med hus från fler olika epoker och byggnadsskick. Trämaterialet är välbevarat och i de flesta fall finns delar av trägolven kvar. Det gör också att vi hittat en del fina fynd som till exempel en liten kvistborste som bundits ihop med en kvist, delar av rep finns också bevarat.

Flera av husen är medvetet placerade längs med Stora Herrgårdsgatan, med långsidan ut mot gatan. Men när vi tog bort gatan visade det sig att vi hade ett äldre hus som delvis låg under själva gatan. Ett flertal mynt som hittats i huset är präglade under åren 1635-36. Vi håller som bäst på att gräva i det huset och anar att vi kan ha ytterligare en äldre fas under. Det vore fantastiskt spännande.

Översikt precis i början av grävningen med det stora 1700-tals huset i förgrunden.

Redan nu, innan vi börjat arbeta med materialet, kan vi konstatera att keramikmaterialet är väldigt fint. Det samma gäller för glasmaterialet. Jag har precis suttit och gått igenom glasmaterial från undersökningar i Västerås och Örebro från samma tidsperiod och ingen av dom grävningar jag tittat på kommer i närheten av glasmaterialet från kvarteret Tingvallastaden.

Om tre dagar är det slut, någon bearbetning av grävningen kommer inte att göras förrän till senhösten eller vintern, det kommer säkert att finnas anledning att komma tillbaka och berätta lite mer om kvarterat Tingvallastaden då.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s