Vi är inte på semester

Nej, vi är verkligen inte på semester vill jag lova. Vi förflyttar oss över mellansverige och lämnar dumpmassor och allmän ödeläggelse i vår väg. Just nu är vi i Nora och utanför Askersund.

Det är ingen tillfällighet att jag skriver om ödeläggelse för i Karlstad på kv Tingvalla diskuterade vi just hur det ser ut när vi lämnar en plats. Just i Tingvalla där grävningen var på en innergård måste grannarna ha blivit chockade. Så länge alla husen låt framme såg det väldigt prydligt ut, men efter slutavbaningen såg det ut som en smärre jordbävning gått fram. Har ni själva tänkt på hur det ser ut när vi lämnar en plats som inte återställts och där det handlar om lite större ytor?  I Karlstad hade dessutom både maskin och dumper kört fast vid ett antal tillfällen vilket inte gjorde saken bättre.

Som en del sett på FB så gjorde vi en förundersökning av en bytomt i Gryt strax norr om Örebro.  Vi tog upp en ganska stor del av tomten för att bilda oss en uppfattning om bevarande förhållanden och bebyggelseskikt. Det visade sig att det hus som stått senast på tomten brann 1967 eller 1968 och att man därefter rensat av stora delar av tomten med maskin. Kvar fanns, förutom delar av brandlagret, även husgrunden till det nedbrunna huset. I övrigt var det skralt med arkeologi, trots att man gått ganska hårt åt tomten vid två tillfällen, hittade vi ett tunt 1600-tals lager och några enstaka spridda förhistoriska anläggningar.  Det har säkert funnits fler men vid byggnationer av bland annat två källare har nog en hel del försvunnit under tidens gång,

Har ni vägarna förbi Nora-dagarna som startar i morgon så finns vi ner vid stationen. Nytt resecentrum ska det bli i Nora och vi är där och gör en slutundersökning av ett antal tomter. Det har varit lite skralt med bevarandegraden i Nora men nu har vi lite mer bevarade lämningar än vi haft tidigare så det känns kul. Så i morgon ser vi fram emot sockervadd och marknadskarameller, samt en och annan arg husvagnsägare.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s