Johannesborg del III

Av: Johnny Rönngren

Juni-Juli

Vid slutet av juli påbörjade vi utgrävningen av dammen och vaskeriet. Dessa konstruktioner har utgjort de sista stegen i produktion av kobolt och har legat i direkt anslutning till sjön Åmmelången. På kartan från 1851 kan man se att vaskeribyggnaden symboliseras av en byggnad som ser ut att ha haft ett förhöjt tak i mitten av huset. Således antog vi att vi kunde vänta oss en hjulgrav här. Dammen har fått sitt vatten från Venaån vars vatten har kunnat reglerats av ytterligare dammar högre upp vid gruvområdet. Kraftöverföring har också möjliggjorts via en stånggång som på kartan symboliseras av en svart linje. På kartan kan man se att en sådan stånggång har korsat dammen. Det kan tilläggas att marken lutar kraftigt från vattenbrynet och upp mot bergen och gruvområdet i öst. Markens lutning har därför möjliggjort en effektiv överföring av rörelseenergi via rinnande vatten.

Karta från 1851 över Johannesborg, med damm och vaskeri i anslutning till sjön.

Den största skopan valdes och därefter gjorde vår maskin sitt jobb med att få fram dammen. Stratigrafin i den var en färggran upplevelse med tydliga skiktningar efter sediment med olika färger i gult, blått, rött och blåsvart. Sanden var även fylld med glimmande korn som visade sig vara koppar. Själva dammen innehöll inga konstruktioner förutom den manshöga muren och dess inlopp mot vaskeriet. Bottnen utgjordes av berg som visade tydliga tecken på att ha bearbetats till en flat yta. 

Dammen utgrävd.

 

Vaskeriet visade sig vara fullt av mycket fint bevarade konstruktioner och det blir svårt att ingående kunna beskriva allt här utan att det blir förvirrande. Som tidigare nämnt kan man se på kartan att huset förmodligen har haft ett förhöjt tak, för att göra plats åt ett hjul som funnits i en hjulgrav. Denna hjulgrav låg mycket riktigt på denna plats, husets golv runt graven har utgjorts av stora kalkplattor, samt trägolv. På varje sida av hjulgraven fanns stora kalkstensfundament bestående av flata kalkstenar som lagts i skickt. Rester efter järnbultar och ugröpningar i kalkstensfundament vittnar om en bastant anläggning som burit upp det stora vattenhjulet.

Dammen i förgrunden och vaskeriet med sin hjulgrav.

 

Vid denna tid på sommaren hade vi stora problem med det varma vädret. Dels gjorde värmen det svårt för oss att arbeta med heltäckande klädsel och gummihandskar. Månaden hade varit ovanligt torr vilket gjorde att maskinerna som körde omkring på området rörde upp virvlande dammoln med gul arsenikfylldsand vilket tvingade oss att ständigt bära mask i den outhärdliga hettan. Då den torra luften var som värst och vi hivade iväg spadtag med sand evaporiserades sanden i luften i ett glimmande moln. Sanden i det gamla valvslagna utloppet från hjulgraven ut i Åmmelången var svart, tung och dyig. Här förekom såpass höga blyvärden att personalen på Vectura ansåg att sanden borde kunna säljas som bly.

Kalkhällar och hjulgraven.

 

Hittills hade vi grävt fram de hus som gav oss information om gruvindustrin och det arbete som utfördes på platsen. Vi skulle snart vända blickarna mot öst där förvaltarens hus legat tillsammans med diverse ekonomibyggnader. Det var dags att börja nosa på de sociala förhållanden på platsen, som husen vi skulle gräva fram kunde avslöja något om. Vi ville veta mer om männiksorna som arbetat på platsen lämnat efter sig spår efter deras vardag, arbetsföremål eller finare föremål som ägts av förvaltaren. Men mest av allt gladdes vi åt att det fanns träd som skulle ge oss skugga om dagarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s