God Jul och Gott Nytt År

Av: Annica Ramström

Nu finns det bara en sak kvar att göra när det nalkar mot 2012 och det är att summera året som gått. Svaret på frågan är ja, vi kommer att finnas med även 2013, ni behöver inte vara oroliga.

Även om vi gjorde någon slags summering även inför förra årsskiftet 2010-2011 så är det först i år som vi varit i gång ett helt år. Första året (om man nu kan kalla det så) kom vi in sent på säsongen, i juni och började arbeta. Då var det bara jag och Helmut, det dröjde ytterligare några månader innan vi var full styrka.

Men i år var vi med redan från början. Ni som följt oss lite på FB vet att vi har haft en lång säsong. Den började i princip så snart det var möjligt och har fortgått fram till förra veckan.   Vi har också varit några fler än bara vi delägare, tack vare att vi fick några lite större slutundersökningar har vi kunnat anställa också.

Roligast i år är att vi känner att vi har gått från små uppdrag till större. Vi har gjort tre större slutundersökningar i städer, i Karlstad och Nora. När vi ändå är inne på det spåret har vi också gjort ett par förundersökningar i städer, vi har förundersökt bytomt. Som ni vet håller vi inte bara på med medeltid-historiskt tid utan också förhistoria, vi har förundersökt och slutundersökt en boplats, vi har grävt gravar och vi har undersökt ett röjningsröseområde. Utöver det har vi gjort utredningar och MKB uppdrag och vi har schaktningsövervakat.

De två stora händelserna i år har varit av två skilda slag kan man säga, den ena är speciell som grävningsplats och den andra är i huvudska personlig.

Den speciella grävningsplatsen har vi skrivit om här i bloggen och visat lite på FB och det är saneringen av koboltverket i Johannisborg. På grund av de kraftigt förorenade marken har vi inte kunnat visa platsen varken för allmänhet eller kollegor. Det är i stort sett bara personalen som arbetet där och referensgruppen som sett hela denna välbevarade industrimiljö som nu sanerats bort. Själva anläggningen har genomgått flera faser av användande vilket är intressant och spännande. Det är sällan eller aldrig som en hel industrimiljö blottläggs på det sätt som gjorts i Johannisborg. Ni som inte har varit där, vilket som sagt gäller merparten av befolkningen får vänta på boken om Johannisborg som referensgruppen och arkeologerna ska skriva ihop.  Då området inte är sanerat i sin helhet är det möjligt att det blir en fortsättning till våren.

Det andra stora är att Leif disputerade under hösten. Så nu har vi en doktor i företaget, det känns bra inför framtiden.

Med det här vill jag bara säga God Jul och Gott Nytt år till er som har orkat läsa bloggen under det gångna året. Nu stänger vi företaget och tar jullov, vi öppnar igen den 2:a januari.

Detta inlägg publicerades i Arkeologi. Bokmärk permalänken.

En kommentar till God Jul och Gott Nytt År

  1. Per-Arne Åkerhagen skriver:

    Det har alltid varit trevligt att läsa Om Ert arbete och ser fram emot att göra det även nästa år. Lycka till med fler fina uppdrag.
    Arne Åkerhagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s