Vi går in på vårt fjärde år

Av: Annica Ramström

Ni som följer oss på FB-sidan kanske har sett att jag idag lade ut en blänkare om att vi går in på vårt fjärde år som företag. Det känns nästan overkligt, att åren gått så snabbt. Det är kanske dags att lägga bort det där med nystartat som följer med som ett mantra. Vi lyckas ofta få in det där med att vi är nystartade, men som sagt det är nog inte relevant längre.

Den stora skillnaden idag mot när vi hade varit igång i något år och såg att det verkade fungera är att vi idag tänker mer framåt än att bara överleva. Idag drar vi upp både långsiktiga och kortsiktiga mål för verksamheten och har lärt oss tänka företagsstrategiskt och företagsekonomiskt i olika frågor. En oanad talang som vi sitter inne med är att vi är bra på att lägga budget. När vi tittar på budget mot uppnått resultat så skiljer det inte många %, man får ut procentsatsen ur bokföringen där 100% är när budget och utfall är exakt lika, vilken knappast torde hända.

Vi brottas givetvis med samma utmaningar som alla andra i branschen, hur man ska motverka alltför stora ekonomiska svängningar, det vill säga toppar med många grävningar kontra perioder med färre. Där tror vi oss kanske ha en idé om hur man motverkar detta och får ett stabilare flöde genom att laborera med personal och beställda timmar.

Det har med andra ord varit tre mycket lärorika år där det kanske roligaste av allt har varit att få använda fler av sina kunskaper än dom arkeologiska. Vi har ju valt att sköta vår administration och bokföring själva istället för att lämna bort delar. Man skulle kunna tro att vi lägger väldigt mycket tid på detta men det gör vi faktiskt inte procentuellt sätt. Vi tar helt enkelt allt ansvar själva för våra projekt och följer inom företaget uppställda direktiv för hur projekt ska skötas, ungefär som vi gjorde hos tidigare arbetsgivare men utan mellanhänder, vilket gör att allt går så mycket snabbare. Att sköta ekonomi och bokföring själva gör att vi har total kontroll på vår ekonomi från timme till timme, dag till dag, år till år. Sedan har vi så klart hjälp av en auktoriserad revisor.

Jag är av naturen en person som vill att det ska hända saker hela tiden, förändra, göra nytt, blir otålig om det inte är något på gång, så det känns konstigt att säga att det känns lugnt och skönt nu när det bara rullar på med allting och det fungerar bra. Mitt nyårslöfte måste alltså vara: Låt bli!!!Det börjar kanske bli dags att lägga överskottsenergin på glasprojektet igen, där får man tänka nytt, förändra och röra runt. Jag menar inte att vi inte ska förbättra inom företaget, det måste man hela tiden, men ibland kan det bara få vara lite stiltje, lite rapportskrivande och kanske lite tjänstledighet för att arbeta med glasprojeketet.

GOTT NYTT ÅR PÅ ER!

Detta inlägg publicerades i Arkeologi. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vi går in på vårt fjärde år

  1. Per-Arne Åkerhagen skriver:

    Lycka till med Ert arbete.

  2. Linda skriver:

    Vad bra ni är 🙂 Gott Nytt År! Kram, Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s