Nya gravar vid Ströbohög

Detta bildspel kräver JavaScript.

av Leif Karlenby

Arkeologgruppen har varit vid Ströbohög i Köping och genomfört en mindre förundersökning. Det kan ju låta häftigt att gräva bredvid en storhög från järnåldern, men sanningen är den att området sedan åtminstone 1700-talet varit utsatt för omfattande grustäkter. Före renoveringen som genomfördes på 1940-talet var området översållat med täktgropar och och diverse skräp och sopor. I närheten av platsen vi undersökte hade legat en banvaktarstuga. Vi hade inte för stora förhoppningar och till att börja med fann vi mest ingenting och på några platser fann vi skräp!

Döm om vår förvåning, när vi i det sista schaktet fann ett par hyfsat bevarade stensättningar med tydliga brandlager och i ytan synliga brända ben.

Efter en snabb kontakt med länsstyrelsen fick vi tillstånd till att göra en slutundersökning av de två gravarna. Den ena var en rektangulär stensättning övern en grop fylld med bålmölja. Rikligt med brända ben och några keramikbitar. Dessutom fanns där en del av någon slags spänne eller remändebeslag i järn och brons, samt en lite bronsring.

Den andra graven var en rund stensättning på endast två meter, under denna fanns ett brandlager med brända ben. Den centrala delen av anläggningen var dock skadad, förmodligen har någon grävt med grävskopa mitt i den. I norra delen fanns dock en urnebrandgrop bevarad med många krukskärvor och brända ben samt en järnnit.

Överraskande och ganska intressant faktiskt. Sedan tidigare var känt cirka 20 gravar i området söder om Ströbohög, de flesta av dem grävda på 20- och 30-talet. Två nya okända gravar innebär ju att antalet gravar ökar med 10%!

Detta inlägg publicerades i Arkeologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s