Lite bakgrund

Dagen har mest ägnats åt telefonsamtal. Mitt nya liv verkar bestå av en telefonlur tryckt mot örat pratandes med Metria och personalavdelningen på Rikantikvarieämbetet. Allt verkar lösa sig.

Som sagt vi fyra blev uppsagda till årskiftet 2009/2010, eftersom vi var statligt anställda så omfattades vi av statens trygghetsavtal och kom in i Trygghetsstiftelsens program. Innan vi blev uppsagda brukade vi skoja och säga att bara man kom åt Trygghetsstiftelsen så skulle vi minsann omskola oss till både det ena och det andra. När den bistra verkligheten gjorde sig påmind så insåg vi att det är med att omskola sig inte var så lätt.

Till saken hör också att vi närde en dröm…..

Vi ville starta ett eget företag inom branschen uppdragsarkeologi. Det var inte så att vi bara kom på det så där, utan det var något som vi, tillsammans med ett par andra kollegor, diskuterat till och från under flera års tid. Mest hade det diskuterats när vi drack vin, för då verkade det som en så bra idé och lätt verkade det också. De två senaste åren disktuerade samma personer tanken även utan vin. Nu började det bli lite mer allvar, men vi fick aldrig den där riktigt skjutsen som behövdes för att ta steget. Förrän nu.

Det betydde att redan innan vi hunnit bli uppsagda hade vi bestämt oss för vad vi skulle göra. Starta eget. Eftersom vi hade pratat om det här i så många år så visste vi ganska klart vad vi ville och inte ville med vårt företag. Vi hade grunden till en affärsplan i våra huvuden. Men vad som var ännu viktigare var att vi hade en gemensam plattform vad gällde företagets värdegrund. Det betyder i klartext att vi visste vilken företagskultur vi ville sträva mot. Ett av våra ledord är, precis som hos många företag, öppenhet. Den här bloggen är ett led i vår öppenhet.

Dagens tips för er som funderar, ensam eller tillsammans med andra, på att starta företag: Ta er en riktigt funderare över, visualisera, vilken sorts företag ni vill jobba på. Gör det innan ni startar och se till att skriva ner det så ni inte glömmer det på vägen.  Viktigt givitvis att alla som är med och startar företaget delar samma värdegrund. Att ändra på värdegrunderna i ett företag är en svår uppgift, därför är det bättre att ha sin värdegrund med sig från början, i allt man företar sig.

Trevlig lång helg på er!

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s