Jippii, det är en hällkista!

Igår avslutade vi utredningen i Lanna som jag, Annica och Helmut har gjort. Svaret på frågan om hällkistan är löst, svart är JA, det är en hällkista. Anledningen till att vi från början kände oss osäkra var att de hällkistor som är grävda i länet är grävda vid förra sekelskiftet. I många fall är dokumentationen undermålig och består endast av foton. När det gäller nästan samtliga foton så är de tagna när hällkistorna är tömda. Det har inte vi haft så stor behållning av eftersom den hällkista vi hittat är intakt. Vi hade varit betydligt mer hjälpta av att få reda på hur överbyggnaderna har sett ut.

När vi fick fram delar av graven trodde vi att det var ena gaveln vi fått fram, det visade sig vara fel. Det var istället det ena hörnet och kistan fortsatte in under en stenmur. Det finns en bild på vår facebook sida, adressen är www.facebook.se och när loggat in så letar ni efter Arkeologgruppen Örebro, bland våra foton finns ett på hällkistan.  Det finns också ett snyggt foto på oss som är delägare i firman. Vi har också jämfört ”vår” hällkista med den hällkista som UV Väst grävde i Torslanda, vi tycker dom påminner om varandra, det skulle vara kul att höra vad ni på Väst tycker.

Utöver hällkistan så kom det i dess närhet ett härdområde som ligger på samma förhöjning som graven. Vi hittade ytterligare ett härdområde på den andra, södra sidan, om våtmarken. Vi har idag ingen datering på dessa härdområden. Som jag nämnt i ett tidigre inlägg så kom det ytterligare en boplats som mycket grovt kan dateras till järnålder.

Vi känner oss nöjda med resultatet och vi känner oss också nöjda med Länsstyrelsens ambitionsnivå där man uttryckligen bad om en utredning med hög ambitionsnivå. En av anledningarna till resultatet är att vi hade bra med tid på oss. Att schakta i området gick lätt då det rörde sig om sandjordar vilket gjorde att vi kunde ta upp mycket schakt.

Hällkistan kommer inte att grävas. Schaktet där en ligger är igenfyllt. På utredningsområdet ska det bli ett villaområde och den delen där hällkistan ligger kommer att bli ett grönområde. Arkitekten till villaområdet har redan från början planerat in för att samtliga röjningsrösen och stenmurar ska ligga kvar i området. Han har också planer på att återställa en del av våtmarken för att få en vattenspegel.

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jippii, det är en hällkista!

 1. Magnus Reuterdahl skriver:

  Hej
  Välkomna till den arkeologiblogosfären!

  Alltid trevligt med nya arkeologibloggar och med nya konkurrenter (jobbar på Arkeologicentrum AB). Lycka till med både bloggen, som jag med intresse kommer att följa, och med Arkeologigruppen Örebro.

  Mvh

  Magnus Reuterdahl /Testimony of the spade

  http://inventerare.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s