Slutgrävt i Skrantåsen

Av Leif Karlenby och Ebba Knabe

Nu har arbetena vid Skrantåsen i Hidinge avslutats och vi har packat ihop våra saker. Spännande resultat kom fram de sista dagarna, bland annat i form av en mindre järnframställningsplats. På grund av att platsen odlats ända fram till i somras, har naturligtvis bara bottnarna av lämningarna bevarats. Där fanns botten på en ugn, med delar av ugnsbotten kvar, bland annat fanns den s k bottenskållan kvar, en klump smält järnhaltig slagg. Den visade att processen inte var särskilt effektiv, utan mycket järn blev kvar i restprodukterna. Flera gropar som nu endast innehöll mörkfärgad sand samt sot och kol har förmodligen utgjort bottnar av ytterligare ugnar, dessa har till skillnad från den första rensats ur och fyllts med sand från omkringliggande mark.

Intill platsen för järnframställning fanns också en mindre stolpburen byggnad med en kokgrop och en eldpall inuti. Eldpallen bestod av en slät lerplatta ovanpå ett par flata kalkstenar. När man eldade på lerplattan blev denna varm. Man borstade så bort det kol som bildats och på den varma lerhällen kunde man baka bröd, typ tunnbröd.

Ett par fynd nedan: ett bronsbleck, förmodligen en sk ströning, som sytts fast på ett klädesplagg, samt en fossil som påträffades under lerplattan i eldpallen.

Litet bronsbeslag, sk ströning

Får någon vecka sedan hade vi besök av en fjärdeklass från den närbelägna Hidinge skola. Vi visade dem runt och förklarade vad vi trodde att det var vi hittat. Eftersom de hade ”förhistoria” på sitt schema var de inte bara intresserade utan visade sig också kunna en hel del om ämnet. De fick i uppdrag av sin lärare att rita bilder av hur de trodde att det sett ut på platsen, med hällkistor, boplats och kulthus samt den spännande sjön med omkringliggande eldstäder.

I tisdags blev vi bjudna till klassen för att få se vad de åstadkommit i teckningsväg. Och det var fantastiskt roligt att få se detta. Det visade sig att de väl snappat upp vad det var vi berättade om och det syntes att vissa saker fastnat särskilt väl, det gäller till exempel eldstäderna runt sjön. Både sjö och härdar fanns med på så gott som alla bilder. Gravarna å andra sidan delade upp sig i två grupper, en där man lade tonvikt vid de resta stenarna placerade i fyrkanter och en grupp där det vi berättade om högar över gravarna lyftes fram.

Några av dem hade också skrivit fina brev om hur de trodde det var att vara arkeolog, en av dem hade till och med förställt sig att hon var Ebba! Vi fick också ett fint tackbrev från klassen. Det här samarbetet var mycket spännande och vi kan tänka oss att det varit givande också för eleverna. Ett särskilt tack vill vi sända till klassens lärarinna, som lär eleverna om en del av vår historia som annars är sorgligt eftersatt inom skolan.

Nedan har vi lagt in de fina bilderna som eleverna gjorde! 

Hälsar Leif och Ebba.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Detta inlägg publicerades i Arkeologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s