Kv Lodet 7 i Örebro

Av: Annica Ramström och Björn Wallbom

Nu har vi precis i dagarna avslutat förundersökningen i kv Lodet i Örebro. För er som inte hittar i Örebro som i er egen ficka kan klicka på den här länken (om det funkar som jag tänkt)  http://kartor.eniro.se/m/aGNfO. Kvarteret ligger i den del av Örebro som kallas för norr, det vill säga norr om slottet. Om ni följer Storgatan norrut så kommer ni till ett vattendrag, Lillån, här har Örebros norra tull legat, åtminstone på 1600-talet. Vårt kvarter ligger norr om Östra Nobelgatan och järnvägen och öster om Storgatan, lätt att hitta eller hur?

Vi har genom åren, när vi jobbade på Uv, grävt en del på norr. Inga större saker men lite grann och har inte haft några bra träffar. Området är hett ur arkeologisk synvinkel, här har klostret legat och här har även den medeltida Längbro kyrka legat. Tomten vi förundersökte hade direktkontakt med den stora infartsleden på 1600-talet från tullen och in mot själva centrum, det vill säga Stortorget. Erfarenhet från samma tidpunkt i andra städer visar på att det har varit attraktivt att bo längs infarterna, innanför tullen. Trots vetskapen om detta hade vi inte så stora förhoppningar om ytan.

Dom första ytorna som togs upp var inte heller så bra. Dom var omrörda, genomgrävda i sen tid, men det fanns sporadiska rester av lager och konstruktioner från 1700-talet. Vår tredje yta blev betydligt bättre.

Björn rensar stenpackning

Direkt under bärlagret kom det fram en tät stenpackning, syllstenar och en droppränna. Nu skulle det hela bara dateras. Känslan var att ytan hållits städad och ren så möjligheten att hitta något daterande kändes liten. När vi höll på att rensa och borsta som bäst säger Björn – Nu vore det bra med ett mynt. Lite närking har man ju blivit så jag svarar – Det hittar vi aldrig. Och jag hinner inte mer än säga det förrän jag hittar ett mynt, som visar sig vara ett Fredrik I mynt från 1722.

Vi tog upp ytterligare ytor, bland annat parallellt med ytan med stenpackningen för att försöka fånga en hel miljö. Det visade sig vara ett bra drag för då hittade vi vad vi tolkar som bakgårdsmiljön.

Del av bakgårdsmiljö i kv Lodet.

Här var det en helt annan miljö, inte alls lika ren och städad. Utan snarare betydligt skitigare, fler fynd i ett träflislager som antagligen hör samman med byggnation på tomten. Det var roligt att se kontrasterna inom samma tomt. Det som finns bevarat inom undersökningsområdet är innergårdar och bakgårdar. Boningshusen har legat ut mot gatan och dom kommer inte att beröras av bostadsbyggandet. Hela områdets datering ligger mellan mitten av 1600-talet till slutet av 1700-talet. Under 1800-talet byggdes en låghus bebyggelse i trä på platsen. Vissa av husen har också haft källare. Trots detta upplevde vi platsen som förhållandevis välbevarad.

Eftersom grävningen låg vid vad som även idag är en infart till centrum så lockade grävningen många besökare. Lämningarna var väldigt pedagogiska och det var lätt att visa husen, den stenlagda gårdarna kontra bakgårdarna, det är lämningar som dom flesta kan ha egna idéer kring. Igenkänningsfaktorn är hög. Det tilldrog sig också en hel del medialt intresse.

Vi gjorde också ett rätt så makabert fynd inför en hänförd samling åskådare. Vi hittade en gravsten som återanvänts som syllsten.

Här rensar Björn fram gravstenen

Stenen visade att den gravlagda personen dött 1860 vilket gav upphov till livliga diskussioner om återanvände av gravstenar bland publiken.

Som ni förstår genomförde Arkeologgruppen den här grävningen med Kulturmiljöcentrum, samma upplägg om i Karlstad med andra ord. Till skillnad mot i Karlstad var det bara jag och Björn som grävde den här gången i Kv Lodet. Nu återstår bara att skriva ihop en rapport. Vi får se om vi återkommer med något om Kv Lodet i framtiden.

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kv Lodet 7 i Örebro

 1. Per-Arne Åkerhagen skriver:

  Blev det inga andra fynd än ett mynt och en gravsten?

  • arkeologgruppen skriver:

   Hej! Jo, det blev en del fynd. Vi har gått igenom dem översiktligt för att kunna datera lager och konstruktioner. Nu i december/början av januari kommer vi att gå igenom dem mer noggrant. Det var åtminstone en lite rolig pipa, en grön glaserad. Vi skickar foton till dig när vi har tvättar och registrerat.
   Hälsar
   Annica

   • Per-Arne Åkerhagen skriver:

    Det skall bli intressant att se den grönglaserade pipan. Sådana pipor är mycket ovanliga. I Örebro glaserade man pipor på 1600-talet hos krukmakare. Pipstöd för glasering finns på Örebro museum som hittats i Örebro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s