Budapest

Av Annica Ramström

Som flera av er har sett på FB så har förtaget varit på en egen initierad konferens i Budapest. Vi var dels där för att försöka summera året som gott, hur vi fungerat som arbetsgivare samt för budgetuppföljning, men vi var också där för att bada varma bad. Det är precis vad kroppen behöver för att orka i en månad till. Sedan får det vara nock för i år. Det som är kvar är några mindre schaktningsövervakningar, slutundersökningen i kv Freja i Karlstad (håller på 2-3 veckor till) och en förundersökning i Kv Järnlodet 16 i Norrtälje (startar v 47 och två veckor framåt).

Om man bortser från konfererandet så är det kul att resa ihop, det för personerna i företaget samman och man lär känna varandra i andra situationer än de som är relaterade till arbetet. Det var ett morgonpiggt gäng som var med. I stort sett varenda dag var vi upp och tog vårt första bad vid 07.00 tiden. För att maximalt kunna utnyttja tiden hade vi bokat in oss på hotell Gellert som har jättefina, men något slitna, bad i sin källare. Utomhusbadet var också öppet och jag tror att några av oss hann med att prova dom också. Tyvärr har jag inte badbilder att visa för jag trodde det var fotoförbud i badavdelningen, det var inte förrän sista dagen på eftermiddagen som jag fattade att det bara var i de separata avdelningarna man inte fick fota. Men jag garanterar er att vi var mycket klädsamma, ibland intill oigenkännlighet, i våra badmössor. Ebba trodde att hon var uppvaktad av en främmande man i bassängen när det i själva verket var vår kära styrelseordförande iförd en mycket klädsamma mössa i champinjonstuk.

Att resa med oss innebär att äta. Vi äter och dricker konstant. Jag tror till och med att jag lyckats bota vissa av våra rödvinsvänner från att någonsin mer dricka rödvin. Vi gjorde en vinprovning en av kvällarna. Och för att sammanfatta det hela kan man säga att ungerskt rödvin inte är så där värst kul.

Här sitter vi på vinprovningen i det medeltida klostret under hotell Hilton.

Vi gillar också att lära oss nya ord. Vi har lärt oss det något försvenskade ordet pallinka-vagn. Det lärde vi oss på en restaurang av det något bättre slaget. Där fanns det en kypare som hade till uppgift att gå runt bland borden med en serveringsvagn full med inhemsk sprit, pallinka. Det är sprit som har smak av plommon, äpplen osv, där plommon räknas som det mest exklusiva om vi förstod rätt. Så håll utkik efter pallinka-vagnar om ni är i Ungern.

Vi gjorde utflykter också. Bland annat åkte vi till Aquinicum, den romerska föregångaren till Buda och som ligger någon mil norr om staden Buda. När vi kom dit var det helt tillbommat, både museet och den arkeologiska parken där själva ruinerna ligger. Men vi gick ett varv och hittade en öppen grind och gick in.

Aquinicum

Platsen grävdes ut i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, sedan gjordes någon kompletteringsgrävning på 1980-talet. Även om det är ganska hårt och sina ställen brutalt restaurerat är det väl värt ett besök för det är ett ganska omfattande område. Tyvärr dåligt skyltat, men det kan ha med att det var stängt att göra.

Som tur var blev vi inte utkastade förrän vi i stort sett hade gått igenom hela den arkeologiska parken. Då visade det sig att museet faktiskt var öppet så för att visa vår respekt och för att vi var lite rädda för vakten med pistolen så gick vi in. Det var ett litet museum men informativt och bra. Hela platsen är väl värd ett besök men vi rekommenderar att ni åker dit när det är öppet, det gör det hela så mycket enklare.

Det var en kul resa och vi hoppas verkligen att vi får möjlighet att göra en uppföljare nästa år, men det återstår att se. Året som varit har vi haft svårt att komma i väg på konferenser vilket ligger högt på vår agenda att göra. Förhoppningsvis ska vi få möjligheter till det under våren, tills dess får vi tänka på Budapest.

 

 

Detta inlägg publicerades i Arkeologi och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s